BK wielrennen belooft zondag sportief spektakel én fantastisch feest voor de fans!

Belga
Belga

Voor het grootste wielerfeest van het land moet je zondag in Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem zijn. Het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite mannen en vrouwen belooft op een pittig parcours in het hart van de Vlaamse Ardennen een sportief spektakelstuk te worden, met Remco Evenepoel en Lotte Kopecky als titelverdedigers én topfavorieten om zichzelf op te volgen. In de gratis Fanzone Arrivée in aankomstplaats Zottegem hoeven de supporters geen seconde van de sportieve strijd te missen en barst na afloop een fantastisch titelfeestje los!

Het BK wielrennen voor elite mannen en vrouwen is voor de stad Zottegem en buurgemeentes Herzele en Sint-Lievens-Houtem het sluitstuk van een intense en vruchtbare wielersamenwerking van vele jaren. De drie besturen organiseerden de voorbije jaren samen ook al het BK tijdrijden voor jeugdcategorieën (2019), het BK junioren (2021), het BK U23 en elite zonder contract (2022) en het BK tijdrijden voor elite mannen en vrouwen (2023). De stad Zottegem heeft de organisatie van het BK wielrennen van zondag toevertrouwd aan Golazo.

De start van het BK vindt plaats op het Marktplein van Sint-Lievens-Houtem. Het startschot voor de vrouwen weerklinkt om 11u, dat voor de mannen om 12u10. De vrouwen rijden een koers van 123 km met in de aanloopzone drie hellingen (Diepestraat, Klemhoutstraat en Langendries Hostellerie) en de kasseien van de Paddestraat (2300 meter). Na 54 km is er een eerste passage aan de finish op de Buke in Zottegem. Lotte Kopecky en co leggen vervolgens nog drie lokale rondes af in Zottegem met daarin de beklimming van de Grotebergestraat en de kasseien van het Kruiswaterplein (200 meter) en de Lippenhovestraat (1200 meter).

De mannen volgen hetzelfde parcours, maar doen in de aanloopzone drie keer de Klemhoutstraat en twee keer de Langendries Hostellerie en de Paddestraat om vervolgens vier keer de plaatselijke ronde in Zottegem te rijden. Hun wedstrijd is 222.4 km lang. Naast titelverdediger Remco Evenepoel is het uitkijken naar onder andere Wout van Aert, Jasper Philipsen, Tim Merlier, Arnaud De Lie, Jasper Stuyven en revelatie Thibau Nys. De aankomst van de mannen wordt verwacht rond 17u15. De nieuwe kampioen bij de vrouwen kennen we wellicht rond 14u05.

ENTHOUSIASTE BURGEMEESTERS

“Zondag verwachten we iedereen op de start van het Belgisch kampioenschap op ons Marktplein”, zegt burgemeester Tim De Knyf van Sint-Lievens-Houtem. “Kom er de deelnemers bewonderen tijdens de ploegvoorstellingen om 9u50 voor de vrouwen en om 11u05 uur voor de mannen en kuier tussen de rennersbussen. Moedig ze aan bij de start en geniet er van een hapje en een drankje in ons ‘fandorp’. Zoals altijd in Houtem: we maken er een feest van! Tot zondag.”

“We kijken reikhalzend uit naar een spannend Belgisch kampioenschap wielrennen en zijn benieuwd wie de opvolgers van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky worden”, klinkt het bij Johan van Tittelboom, burgemeester van Herzele. “De passie voor de koers verenigt Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en onze gemeente. Dankzij de samenwerking zijn we dan ook helemaal klaar om de wielrenners en supporters nu zondag te ontvangen!”

“Het Belgisch Kampioenschap komt nu héél dichtbij”, vertelt Zottegems burgemeester Evelien De Both. “Onze diensten treffen de laatste voorbereidingen om alles in goede banen te leiden, en onze straten en gebouwen werden de laatste weken helemaal in een wielerjasje gehuld. We voelen de spanning stijgen in Zottegem, maar zijn helemaal klaar om de nationale toprenners en -rensters te ontvangen. Ik nodig iedereen uit om zondag mee te genieten van deze wielerhoogdag. Zo’n evenement in eigen stad, dat maak je maar één keer mee!”

Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling: “Het BK van aanstaande zondag is de kers op de taart van een vijfjarige samenwerking. Het doet deugd te kunnen terugblikken op de succesvolle edities van de afgelopen jaren. Het enthousiasme en de deskundigheid van het lokale organisatieteam van Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem hebben geleid tot mooie, kwaliteitsvolle BK-organisaties, waarbij de ontwikkeling van de jeugd een belangrijke plaats heeft gekregen in het totaalplaatje. We duimen mee voor een vlekkeloos en veilig verloop op zondag en danken de gemeentes voor hun vertrouwen in Belgian Cycling.”

DE IDEALE PLEK OM HET BK TE VOLGEN

Fanzone Arrivée is zondag de place to be voor een ‘full madness’ BK-ervaring. “Fanzone Arrivée in en rond de bekende eventlocatie Sotto’s wordt het kloppende hart van het BK Zottegem”, aldus Christophe Impens van Golazo. “Supporters zullen de koers maar liefst zeven keer zien passeren en kunnen de finish van zowel de elite vrouwen als elite mannen live meemaken. De fanzone aan Sotto’s zal alle comfort bieden, met uiteraard voldoende bars en foodtrucks, maar ook grote schermen om geen seconde van het BK te missen.

Bij goed weer – en dat zit er zondag eindelijk aan te komen – is het heerlijk buiten toeven op de terrassen van Fanzone Arrivée, maar mocht het toch regenen kan je gezellig binnen het BK verder volgen. “En na het sportieve spektakel kan je gerust nog enkele uren blijven hangen in Fanzone Arrivée om de nieuwe Belgische kampioenen te vieren”, vult Impens aan. “Top-dj’s Paige (bekend van Tomorrowland) en DJ Fré (Carré en Diedjies) verzorgen de spetterende BK-afterparty. Allen daarheen!” Fanzone Arrivée vewelkomt alle wielerfans zondag vanaf 11u. De toegang is gratis.

Wielerfans die komend weekend met de camper naar het BK in Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houten komen, kunnen terecht in het Vanomobil Camper Village aan de Bevegemse Vijvers in Zottegem. Het Vanomobil Camper Village is open van zaterdag 22 juni tot en met zondag 23 juni. Vooraf een plek reserveren is een must.

PRAKTISCHE INFO BK ZOTTEGEM

Programma zondag 23 juni 2024:

• 9u50 – 10u50: Voorstelling Elite vrouwen
• 11u00: Start BK Elite op de weg (vrouwen)
• 11u05 – 12u00: Voorstelling Elite mannen
• 12u10: Start BK Elite op de weg (mannen)
• 12u20 – 13u30: 3 passages Elite vrouwen
• +- 14u05: Finish Elite vrouwen
• 15u05 – 16u45: 4 passages Elite mannen
• +- 17u15: Finish Elite mannen

Start & finish:

• Start: Marktplein, 9520 Sint-Lievens-Houtem
• Finish: thv de BMW-garage, Buke, 9620 Zottegem

Fanzone:

• BK Fanzone Arrivée: Sotto’s, Ter Kameren 4, Zottegem

Deel dit bericht

Lees ook

Arnaud De Lie kroont zich in Zottegem tot Belgisch kampioen

Arnaud De Lie won in Zottegem het Belgisch kampioenschap in een koninklijke sprint na een zware wedstrijd. Met zijn machtssprint was hij sneller dan Jasper Philipsen, Jordi Meeus, Thibau Nys, Wout van Aert en Tim Merlier. Zijn ploegmaats van Lotto-Dstny hadden de hele wedstrijd onder controle en lanceerden hun sprinter

Lotte Kopecky overklast de tegenstand in BK Zottegem

In een zonovergoten Zottegem heeft Lotte Kopecky het Belgisch Kampioenschap voor vrouwen volledig gedomineerd. Als wereldkampioene en topfavoriete maakte ze er een ware one-woman-show van. Op 33 km van de finish ging ze solo op weg naar haar vierde titel in vijf jaar. Achter haar kregen we nog een spannende

Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem pakken op 23 juni uit met pittig BK-parcours

Op zondag 23 juni is Zottegem, in samenwerking met de gemeentes Herzele en Sint-Lievens-Houtem, gaststad voor het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite mannen en vrouwen. Wie worden de opvolgers van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky? Enkele stevige hellingen en heel bekende kasseistroken in de Vlaamse Ardennen zullen voor een pittig